Hva er så viktig med inneklimaet på en arbeidsplass? Og hva går inneklima egentlig ut på? For å forstå hvorfor man absolutt bør bruke bedriftstjenester aktivt for å få et godt og optimalt inneklima, må man vite hva inneklima er.
Inneklima er en stor del av arbeidsmiljøet på enhver arbeidsplass. Investering i tid og penger for å få godt inneklima er egentlig en investering i bedriften og arbeidsplassen. Det er en langsiktig investering hvor resultatene faktisk kun er positive for alle parter.
Hva er gevinsten ved et godt inneklima?
Gevinstene ved et godt inneklima er veldig lette å vise til. Man kan faktisk se det hvit på svart når man for eksempel ser på sykefravær. Det er hevet over tvil at inneklima påvirker sykefravær og sykemeldinger.
Dette gir en stabilitet for bedriftene hvor de ansatte er mye mer effektiv og hvor mindre penger brukes på vikarer og opplæring. De ansatte blir værende lenger på samme arbeidsplass, og dette er en fordel for bedriften. Føler ansatte lojalitet til en arbeidsplass, har man godt dokumentert vist til økt produksjon og effektivitet. Dette gir igjen en økt økonomisk fortjeneste.
Gevinstene man får ved å vedlikeholde et godt inneklima henger sammen. Man får blant annet økt arbeidsglede. Dette gir igjen et lavere sykefravær. Har man det bra på jobb påvirkes arbeidsdagen på de aller fleste områdene. Arbeidsmiljøet og inneklima er ofte to sider av samme sak.
Her snakker man om at alle vinner. Ledelsen og selve bedriften opplever tydelige gevinster som kan sees på papiret. De ansatte vinner også ved å ha en arbeidshverdag hvor man trives og har det godt både fysisk og psykisk.
Hvor skal man starte?
Det er imidlertid lurt å koble inn arbeidsstedets bedriftshelsetjeneste før man begynner med store eller kostbare forandringer. Dette er et område de kan og vil anbefale løsninger og komme med forslag sammen med ledelsen og de ansatte. Er ikke arbeidsstedet tilknyttet bedriftshelsetjenester, kan man innhente tjenesten for akkurat dette formålet alene.
Hvordan finner bedriftshelsetjenesten ut av hva som trengs å gjøres på hver enkelt arbeidsplass?
- Ulike typer målinger og analyser av luftkvalitet, støy, belysning og temperatur.
- Gjennom samtaler og undersøkelser av de ansatte for å avdekke positive og negative forhold.
- Gjennomgang av arbeidets art i forhold til rutiner og arbeidsmetoder
Støy
Hørselsskader og hørselshemming som oppstår av støy over tid er den mest vanligste årsaken til at mennesker får disse plagene. Og da er det jo tragisk at i de aller fleste tilfellene kunne dette vært forhindret. Skadene man får avhenger av lydkvaliteten og styrken på lydene og støyen, i tillegg til lengden man utsettes for dette.
Her vil man kunne først og fremst måle og analysere støynivået på arbeidsplassen. Kan støyen reduseres og på hvilke måter. Ved hjelp av riktig utstyr, gjennomgang av arbeidsrutiner og vurderinger av den fysiske arbeidsplassen kan mye gjøres. Noen ganger er det lite som skal til for å utgjøre en stor forskjell.
Belysning
Arbeidstilsynet sier at har arbeidstedet for dårlig belysning vil konsekvensen kunne bli økt risiko for ulykker og skader i tillegg til belastningsskader. Det er ikke nok å bare skifte til sterkere lyspærer eller sette inn i kontorlandskapet ekstra lamper. Bedriftshelsetjenester vil kunne hjelpe til med å avdekke om stedet har riktig lys som er plassert på de rette stedene.
Man skal også ha dagslys og utsyn via vinduer og der må man vurdere plasseringen av blant annet skrivebord og arbeidsstasjoner i forhold til dette. En svært viktig faktor for å oppnå et godt arbeidsmiljø, er at spiserommene på arbeidsplassene har vindu slik at man har godt utsyn.
Det er like viktig å ha ordiner allmennbelysning og punktbelysning der det er arbeidsoppgaver som krever dette. Presisjonsarbeid krever god og planlagt punktbelysning. Man skal også se at rommenes belysning ikke gir refleksjoner og blender de ansatte. Lysrør og pærer må også ha lik lysfarge og styrke slik at man opplever sømløse overganger.
Luftkvalitet og temperatur
En arbeidsplass med dårlig luftkvalitet og dårlig ventilasjon opplever et høyt sykefravær og fraværene er også ofte langvarige og gjentagende av lik art. De ansatte sliter ofte med hodepine, nedsatt konsentrasjon og trøtthet.
Dette påvirker produktiviteten kraftig. Helseplagene til de ansatte er ofte også hyppige luftveisinfeksjoner. Ved dårlig ventilasjon vil luften man arbeider i være full av støvpartikler og fuktig med ulike gasser som ikke renses ut.
Temperaturen er også veldig viktig for inneklimaet og påvirker i tillegg luftkvaliteten. Er temperaturen for høy blir vi for eksempel ekstra følsomme for luftforurensning som støv. Tårekanalen i øynene tørker ut ved høye temperaturer og man er derfor mer utsatt. Ansatte med briller og linser vil merke dette veldig godt. Helseplagene er de samme som ved dårlig luftkvalitet, men i tillegg opplever man slitasjeskader i hode, skuldre og nakke på grunn av trekk og lignende.
Kilder brukt i denne artikkelen om bedriftshelsetjenester: