For mange er gule eller misfargede tenner både sjenerende og irriterende. Det er ikke uvanlig at tennene får en gul eller brun nyanse dersom en jevnlig inntar mat- og drikkevarer som inneholder sterke fargestoffer. Også andre vaner kan føre til misfarging av tennene.
I mange tilfeller hjelper det ikke noe særlig å pusse tennene, noe som gjør at mange vurderer å bleke tennene sine for å oppnå ønsket hvithet. Det er imidlertid enkelte som er usikre på om bleking av tenner er trygt å gjennomføre, og mange lurer på hvilke tannblekingsalternativer som finnes.
Disse produktene misfarger tennene
Er du usikker på hvorfor tennene dine sakte, men sikkert har fått et lite attraktivt gulskjær gjennom årenes løp? Det finnes flere matvarer og drikkevarer som er kjent for å misfarge tennene, og flere av disse produktene inntas daglig av mange nordmenn.
Ved å kutte ned på disse mat- og drikkevarene kan du bremse videre misfarging av tennene, men det er dessverre ikke så enkelt å bli kvitt misfarging som allerede har satt seg på tennene. Her er noen av produktene som er kjent for å avgi farge til perleraden:
- Rødbeter
- Blåbær
- Bjørnebær
- Lakris
- Cola
- Sort te
- Rødvin
- Tomatsaus
- Soyasaus
- Snus
- Sigaretter
Du trenger ikke nødvendigvis å kutte alle disse produktene helt ut, men det kan være en god idé å begrense inntaket av dem. Nøkkelen her er måtehold. Et tips er å drikke kaffe, te og andre drikkevarer med sugerør, da dette gjør at du begrenser kontakten produktet har med tennene.
Produkter som inneholder mye syre vil kunne bløtgjøre emaljen, noe som kan føre til at tennene er enda mer mottakelige for misfarging. Cola inneholder mye syre og har i tillegg fargestoffer som kan misfarge tennene.
Når tannpuss ikke har ønsket effekt
Mange kjøper tannkrem som skal ha en blekende effekt på tennene, men i mange tilfeller er ikke dette tilstrekkelig for å få tennene så hvite som ønskelig. I slike tilfeller kan tannbleking være et godt alternativ. Tannblekemidler inneholder som regel stoffet hydrogenperoksid (H2O2), som ved hjelp av frie radikaler vil oksidere fargemolekylene som forårsaker misfarging.
Hydrogenperoksid selges i ulike konsentrasjoner, men inneholder tannblekingmiddelet mer enn 0,1 % av stoffet, er det kun mulig å få det via tannklinikk eller tannlege. Dersom produktet inneholder mer enn 6 % av den oksiderende forbindelsen, er det ikke egnet for lovlig salg i Norge.
Dette betyr at de mest effektive tannblekingsmidlene fås hos tannlegen. Produktene du finner i butikk må nødvendigvis inneholde mindre enn 0,1 % hydrogenperoksid, noe som vil ha en mindre effektiv blekende effekt på tennene.
Tannbleking hjemme eller hos tannlegen
Uansett om du vil bleke tennene hjemme eller hos en tannklinikk, anbefales det å først kontakte tannlegen for veiledning. Mange tannleger lar deg nemlig bleke tennene hjemme dersom du foretrekker dette.
Det er uansett viktig at du har en konsultasjon hos tannlegen slik at de kan vurdere hvorvidt tennene vil tåle å gjennomgå bleking. Sliter du for eksempel med mye ising i tennene, vil tannbleking kunne forsterke disse symptomene.
Nakne tannhalser er også problematisk ved tannbleking, da blekemiddelet ikke vil ha samme effekt her som på resten av tennene. Husk også på at du bør rense tennene grundig før behandlingen starter, da plakk og andre urenheter kan forhindre jevn fordeling av tannblekemiddelet. Prøv også å avstå fra produkter som er kjent for å misfarge tennene under og etter behandling.
Når du bleker tennene hjemme vil tannlegen gi deg en tilpasset tannskinne og blekemiddel som kan brukes på egen hånd. Blekemiddelet påføres i tannskinnen etter anvisning fra tannlegen, og plasseres deretter på tennene. Du bør ha skinnen i munnen i to til tre timer daglig over en periode på ti dager til to uker. Mange velger derfor å gjennomføre blekeprosessen om natten mens de sover. Husk imidlertid å stille inn en alarm, slik at du kan ta ut skinnen i tide. Fordelen med å bleke tennene hjemme er at du kan oppnå ønsket hvithet gradvis.
Hvis du synes at tannbleking hjemme av tenner virker litt risikabelt, kan du også velge å gjennomføre hele behandlingen direkte hos tannlegen. En tannpleier eller tannlege kan da holde oppsyn med tennene dine under hele blekeprosessen, slik at du er sikker på et vellykket resultat. Tannbleking hos tannlegen foregår ved at blekemiddelet påføres tennene og deretter utsettes for UV-belysning, noe som vil aktivere prosessen. Denne behandlingen er overstått på et par timer.
Er tannbleking farlig?
Tannbleking er helt trygt så lenge det skjer i samsvar med tannlegens instruksjoner og anbefalinger. Det er derfor viktig at du ikke starter å bleke tennene uten å forhøre deg med profesjonelle først. Tannlegen vil kunne avgjøre hvorvidt tennene dine tåler tannbleking eller ikke.
Det kan i noen tilfeller forekomme bivirkninger ved tannbleking, men disse er relativt milde og ufarlige. Den mest vanlige bivirkningen er utvilsomt ising i tennene. Foruten ising, kan en sviende følelse i tannkjøttet forekomme. Svien vil imidlertid avta så snart behandlingen stanses.