I Norge er psykisk helsehjelp en rett som alle skal ha tilgang til om ønskelig. Det er imidlertid en del tabu som ligger rundt det å få psykologhjelp. Mange syns det kan være både skummelt og vanskelig å ta steget mot å søke hjelp, men for mange har det vært en avgjørende redning.
Det er heller ikke uvanlig å tenke at problemene man opplever ikke er «store nok» for å oppsøke hjelp, men dette er fullstendig feil. Ingen problemer er verken for «store» eller for «små» for en psykolog. Uansett omfanget av problemet, er det alltid godt å få kommet litt bort fra hverdagen og få luftet og delt de tankene man sitter med.
Ensomhet
Et av de vanligste problemene mange nordmenn sliter med nå til dags er å føle på ensomhet. Det er aldri godt å kjenne på ensomhet, men det er viktig å vite at man aldri er alene om det. Det finnes også mange måter man kan komme seg ut av ensomheten på.
Når man opplever ensomhet, så handler denne følelsen om en ubestemt lengsel eller et savn til andre mennesker. Det er spesielt rundt i høytidsesongen og ved spesielle anledninger der mange mennesker ofte samles, at ensomhet kan oppleves som ekstra vanskelig.
Hjernen går automatisk inn i overlevelsesmodus når man føler seg ensom. Resultatet kan bli at man blir selvfokusert og overdrevent opptatt av seg selv og sin situasjon, og man har lettere for å glemme de rundt seg.
Det kan være veldig vanskelig å selv innrømme at man er ensom, og spesielt vanskelig er det å innrømme det til menneskene man har rundt seg. Det kan også være vanskelig for menneskene rundt å oppdage at du er ensom eller ikke har det så bra.
Når man føler på ensomhet er det vist at det å prate med noen, er en av de mest effektive metodene for å komme seg ut av problemet. Man kan både snakke med noen man har tillitt til, eller så kan man også velge å oppsøke en psykolog.
En psykolog vil både lytte til hvordan du har det, og sammen vil dere prøve å finne eventuelle løsninger eller måter å komme videre på en bedre vei.
Hjelp av fastlegen
Fastlegen din kan være en god start dersom du sliter med lette til moderate psykiske helseplager. Du vil da samarbeide med fastlegen og dere vil sammen vurdere om du har behov eller ønske om å bli henvist videre til en psykolog.
Fastlegen din vil da hjelpe deg med å komme i kontakt med en psykolog. Selv om fastlegen kan være et godt hjelpemiddel om man ønsker å komme i kontakt med en psykolog, er det imidlertid ikke et krav på henvisning fra lege for å få tilgang til tjenesten.
Psykologer har taushetsplikt
Psykologer er pålagt en taushetsplikt som de er uløselig knyttet til, og det er kun i helt spesielle situasjoner de kan avvikes fra denne. For at taushetsplikten skal bli brutt så krever det at enten pasienten sitt liv eller en annen sitt liv, er i fare.
Blir psykologen informert om denne typen informasjon, så har han/hun en meldeplikt som trumfer taushetsplikten.
Denne meldeplikten tilsier at psykologen plikter å melde i fra om informasjonen til enten politi eller barnevernet. Taushetsplikten er en viktig del av arbeidet som psykolog og det er grunnlaget for å kunne skape god tillitt mellom partene.
Tillit mellom psykolog og pasient
Både ærlighet og tillit er utrolig viktig for at man skal kunne oppnå gode resultater med en psykolog. Det må være et gjensidig tillitsforhold fra begge parter. Dette er utrolig viktig for å kunne grave dypere inn i problemene, for å så klare å finne en løsning. For å klare å bygge opp et tillitsforhold, står ærlighet sentralt.
Det er viktig å være klar over at dette tillitsforholdet mellom psykolog og pasient ikke blir skapt på én dag. Ofte kreves det flere uker med timer for at pasienten skal bli komfortabel nok til å virkelig åpne seg opp og stole på psykologen sin. Andre mennesker derimot, trenger ikke like lang tid og de åpner seg opp fortere.
Dette er som sagt svært varierende fra pasient til pasient, og det finnes absolutt ikke noe fasitsvar på hvor lang tid det tar før et godt tillitsforhold mellom partene blir etablert.