Med jevne mellomrom kan vi høre om såkalte cyberangrep. Disse rammer alt fra bedrifter til privatpersoner, og personlig informasjon er ofte offeret for denne typen kriminalitet. Vi har over de senere årene blant annet hørt om problemer knyttet til cyberangrep hos nettgiganten Facebook.
Selv om du kanskje ikke enda har opplevd et angrep over nett, så finnes det mange individer der ute på det store nett med ugunstige intensjoner for deg. Fenomenet VPN er en av mange løsninger der ute som lover å holde deg trygg når disse individene forsøker å angripe. Men hvordan fungerer det egentlig?
Hvordan fungerer VPN kryptering?
Først og fremst er vi nødt til å definere hva et VPN, Virtuelt Privat Nettverk, egentlig er. Dette er en tjeneste som tilbyr deg muligheten for å koble deg opp mot diverse servere verden rundt, slik at din datamaskin ikke gir fra seg sin egen IP-adresse når du besøker en nettside.
Internettet uten VPN
Hver gang du besøker en nettside, så sender din datamaskin en forespørsel til serveren som nettsiden befinner seg på. Deretter sender serveren innholdet fra nettsiden tilbake til din datamaskin, slik at du ser dette på din skjerm. Prosessen går ofte unna på millisekunder.
I praksis fungerer dette på lik linje med hvordan posten leveres. I dette scenariet er du avsender, internettleverandøren din postmannen, og nettsiden du skal besøke mottaker. Kanskje sender du et brev der du ber om en video av hunder. Da skal ”postmannen” ta med brevet til mottaker.
På denne ”ruta” gis han derimot muligheten til å lese ditt brev. Det gjør faktisk også tredjeparter som dukker opp på ruta hans. Dette betyr at privatlivet ditt ved å surfe på nett faktisk ofte blir stilt på prøve. I praksis kan hvem som helst stikke hodet frem og se hva du bedriver av aktiviteter over nett.
Internettet med VPN
VPN og kryptering går hånd i hånd, og det er nettopp derfor VPN er en så ettersøkt tjeneste for de som ønsker trygghet på nett. Krypteringen hos VPN tjenester hevdes faktisk å være på det eksakt samme nivået som den amerikanske hæren – med andre ord et skyhøyt nivå!
For å se for seg hvordan prosessen fungerer, så er det en god ide å benytte det tidligere eksemplet med brevet. Dersom du ved hjelp av et VPN skal besøke en nettside, så blir dette som å sende et brev som er lukket inne i en boks som det kun finnes to nøkler til – en for deg og en for VPN tjenesten.
Uansett hvor nysgjerrig internettleverandøren/postmannen er her, så kan hverken han, eller tredjeparter for den saks skyld, få tilgang til innholdet i brevet. Deres ”nøkler” passer simpelthen ikke til låsen!
Så snart brevet når sorteringen hos VPN leverandøren, så blir det åpnet og anonymisert, slik at ikke engang VPN leverandøren kjenner til innholdet. Mottakeren vil deretter få brevet, besvare dette, og sende tilbake en anonymisert versjon. VPN leverandøren låser deretter brevet inn igjen, før det sendes tilbake til deg, der du åpner med din nøkkel!
Bruksområder for VPN kryptering
Naturligvis er du kanskje ikke så veldig bekymret om tredjeparter ser hvilke hundevideoer du ønsker å se på i det ovennevnte eksempelet. Det finnes derimot et stort antall tjenester og handlinger du benytter deg av daglig over nett, hvor du neppe ønsker at andre skal se hva du bedriver.
Nettbank
Om du f.eks besøker din nettbank i DNB uten et VPN aktivert, så er det nesten som å taste inn PIN-koden med en rekke personer tittende over skuldra. Selv om det sjeldent skjer i minibanken, så har du ingen muligheter for å se dette når du farer rundt på nettet.
Kanskje markedsfører din bank seg med at de har høy sikkerhet, men det skjer allikevel at sikkerhetshull oppstår. Derfor er det best å være på den sikre siden med VPN kryptering, da det tross alt kan bli skikkelig dyrt om uvedkommende får tilgang på din bankinformasjon.
Altinn
På lik linje med nettbanken, så ønsker du neppe at andre skal få innsikt i den informasjonen som ligger hos Altinn. Her finner du tross alt informasjon om alt fra studiegjeld til skattepliktig inntekt, og mye, mye mer. Dessuten benytter mange samme informasjon for innlogging her som hos nettbanken.
Lånesøknader
Tett knyttet opp mot de forenevnte er også lånesøknader. Grunnen til at disse derimot fortjener noe ekstra oppmerksomhet er at flere har blitt fratatt essensiell informasjon i det de har fylt ut lånesøknader til for eksempel forbrukslån. Her har mangelen på kryptering ført til at mange cyberkriminelle for eksempel har tatt opp lån med deres personlige informasjon.
Geoblokkering
VPN er en fin måte å omgå forskjellige geoblokkeringer på. Skal du for eksempel se på norsk tv i utlandet vil dette ofte være beoblokkert. Grunnen til dette er at rettighetene kun er kjøpt til å vises innenfor grensene til Norge. Derfor er det kun mulig å se på norsk TV som NRK og TV2 Sumo når du befinner deg i utlandet. Ved bruk av en VPN kan du imidlertid se norsk TV også utenfor Norge. Da må du bare koble deg til en norsk server slik at du får en norsk IP adresse.
Det samme prinsippet gjelder for Netflix, der du kan se den amerikanske Netflixversjonen derdom du kobler deg til en amerikansk server. Som kjent har denne versjonen mye bedre innhold enn den norske.
Er ikke HTTPS nok for sikkerheten min?
Mange vil stille seg selv spørsmålet om HTTPS, som er en protokoll som fronter sikkerhet, vil være nok for at en holder seg trygg på nettet. Denne protokollen fungerer derimot kun på den måten at den skjuler nøyaktig hva du gjør på en nettside – men ikke at du faktisk er på siden.
Selv under bruk av en nettside som kjører med HTTPS protokollen, som i dag er tilnærmet alle populære nettsider vi besøker, så kan din informasjon bli stjålet. Derfor trer en VPN med muligheter for kryptering frem som en av de eneste metodene en virkelig kan holde seg selv trygg på nettet.
Oppsummering – Derfor er VPN kryptering essensielt for deg
Akkurat som du ikke ønsker at tredjeparter, inklusive postmannen, skal lese dine brev, eller at folk skal titte rett over skuldra di når du tar ut penger av minibanken, så ønsker du ikke at uvedkommende skal få innsikt i all din trafikk på nett. Det er her VPN kryptering gjør susen!
VPN kryptering fra ende til ende gjør nemlig at det kun er du og mottaker som får se informasjonen som blir sendt frem og tilbake. Enten dette er en betaling, pålogging i nettbanken, titting på kattevideoer på nett, eller simpelthen bare en melding, så krypteres din kobling mot mottaker med en krypteringsgraden som er like god som den amerikanske hæren!